Siirry suoraan sisältöön


Kuinka kirjoitamme puheen

1. Tapaaminen

Kysymme sinulta puhetilanteesta, yleisöstäsi ja mitä haluat puheellasi saavuttaa. Saamme tuntuman sinusta puhujana ja puhetyylistäsi. Määrittelemme yhdessä avainviestisi ja sen, millaista taustatyötä puhe edellyttää.

2. Luonnos

Näemme vaivaa ja pistämme taitomme peliin, kun laadimme vaikuttavan puheen tapaamisemme pohjalta. Tuloksena on luonnos, jonka lähetämme sinulle hyvissä ajoin ennen puhetilannetta.

3. Palautteesi

Otamme huomioon kaikki kommentit ja palautteen, jota annat luonnoksesta. Hiomme puhetta niin kauan, että olet siihen tyytyväinen.

Arvomme

Me kuuntelemme.

Me kirjoitamme sinulle.

Kaikki työmme on luottamuksellista.

Näin ajattelemme puheista

Kaikki puheet ovat erilaisia. Niiden muoto ja rakenne vaihtelevat. Jokaisella puheella on oma yleisönsä ja tavoitteensa. Ei ole olemassa yhtä salaista kaavaa, jonka avulla tehdään täydellinen puhe.

Kuitenkin melkein kaikissa suurissa puheissa on yhteisiä piirteitä. Me tunnemme nämä piirteet ja niiden avulla teemme kirjoittamistamme puheista voimakkaita ja vaikuttavia.

Legendaarisen roomalaisen puhujan Ciceron vanha viisaus ei ole menettänyt merkitystään: puheen on määrä opettaa, ilahduttaa ja liikuttaa yleisöä. Yksikään puhe, josta on puuttunut painava ja ajatuksia herättävä sisältö, ei ole ikinä vaikuttanut mihinkään.

Kauniit ja syvälliset ideat saavat ajatukset virtaamaan. Selkeä ja vakuuttava argumentaatio vetoaa kuulijoiden järkeen ja saa viestin perille. Nykyäänkin näemme tämän toteutuvan parhaimmissa TED-esityksissä, vahvoissa konferenssipuheenvuoroissa ja unohtumattomissa poliittisissa puheissa.

Laadukas sisältö ei kuitenkaan vielä takaa menestystä. Yleisö tarvitsee myös syyn välittää ja kuunnella. Et voi saada aikaan syvää vaikutusta, jos et kosketa heidän tunteitaan. Siksi suurissa puheissa on paljon tarinoita, anekdootteja ja esimerkkejä elävästä elämästä.

Kokeneet puhujat vetoavat tunteisiin monella tavalla, ja siten he saavat yleisönsä sekä viihtymään että liikuttumaan. Meillä on taipumus muistaa se, mitä puhuja sai meidät tuntemaan. Niinpä sellainen puhe, joka puhuttelee sydäntä, tekee työtänsä kuulijoissa vielä pitkään sen jälkeen, kun se on pidetty.

Puheen pitää puhutella sekä sydäntä että järkeä mutta se voi saada aikaan vielä paljon enemmän: se voi saada ihmiset toimimaan. Miksi ylipäänsä pidämme puheita? Siksi, että haluamme muuttaa asioita. Puheesi saavuttaa tavoitteensa, kun se innostaa yleisöä viemään sanomaasi eteenpäin.

Puhe voi olla voimakas innoittaja muutokseen ja parempaan huomiseen. Niinpä todella suuret puheet maalaavat puhuttelevan vision ja motivoivat yleisöä seuraamaan sitä. Mieti esimerkiksi Martin Luther Kingin visionääristä julistusta ”Minulla on unelma!” Sadattuhannet ihmiset ottivat hänen sanomansa omakseen ja heistä tuli muutoksen sanansaattajia.

Upea puhe voi saada aikaan tämän ja paljon muuta. Se voi saada puhujan näyttämään osaavalta ja määrätietoiselta ja myös huomaavaiselta ja kuulijoista välittävältä. Se voi lähentää puhujaa ja yleisöä. Se voi vahvistaa kuulijoiden yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Nämä ja monet muut seuraukset eivät ole vahinkoja, vaan ne on saatu aikaan tekemällä taidokasta ja huolellista työtä puheen eteen. Jokainen asiansa vakavasti ottava puhuja voi ottaa käyttöön koetellut retoriset keinot ja parhaan saatavilla olevan puhetaidon osaamisen.